Nagyvilág

Merkel már most jóban van a leendő orosz elnökkel

A német kancellár szóvivője fontosnak nevezte, hogy a közelgő oroszországi választás megfeleljen a demokratikus alapelveknek.

Angela Merkel jól együttműködik majd a jelenlegi orosz államfő, Dmitrij Medvegyev demokratikusan választott utódjával, bárki legyen is az – jelentette ki hétfőn Berlinben a német kancellár szóvivője.

A német fővárosban mindeddig nem reagáltak az elmúlt hét végén Moszkvában előzetesen jelzett hivatalcserére, amelynek lényege, hogy Dmitrij Medvegyevet Vlagyimir Putyin váltaná fel az elnöki székben, Medvegyev viszont Putyin miniszterelnöki székét kapná meg.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Németországot és Oroszországot stratégiai partneri viszony köti össze.

Szakértők szerint Angela Merkel kancellár kimondottan jó viszonyt tartott fenn mind a jelenlegi elnökkel, Dmitrij Medvegyevvel, mind államfői elődjével és lehetséges utódjával, Vlagyimir Putyinnal is. A legmagasabb szintű konzultációk rendszeresek voltak, és Németország a nyugati országok közül leginkább pártfogolta azt, hogy Oroszországot is vonják be a különböző nemzetközi problémák rendezésébe, legyen szó akár Afganisztánról, akár a Közel-Keletről. A gazdasági és energetikai kapcsolatok pedig jelentős mértékben felerősödtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik