Nagyvilág

Meghalt Afrika első női Nobel-békedíjasa

Elhunyt Wangari Maathai kenyai környezetvédő akit a fenntartható fejlődésért, a demokráciáért és a békéért tett erőfeszítéseiért tüntettek ki.

Kapcsolódó cikkek

A hazájában csak Mama Mici”-ként, azaz a Fák Anyjaként ismert Wangari Maathai 71 éves korában halt meg egy nairobi kórházban, ahol hosszú idej tartó rákbetegsége miatt kezelték – jelentette be hétfőn az általa alapított Zöld Öv Mozgalom. Maathi 2004-ben kapta meg a Nobel-békedíjat.

A neves környezetvédő 1977-ben indította el a legnagyobb afrikai faültetési programot, a Zöld Öv Mozgalmat, amelynek keretében mintegy 40 millió fát ültettek Afrika-szerte. Maathai fiatal korától kezdve az emberi jogok bátor védelmezője volt, szembeszállt Daniel Arap Moi kenyai elnök diktatórikus rendszerével, és az abban elharapózó korrupcióval, ezért rendszeresen zaklatták a 70-es és 80-as években, sőt, börtönbüntetésre is ítélték

2002-ben választották be a kenyai parlamentbe, 2003-ban pedig az ország környezetvédelmi államtitkára lett. Az erdőirtások azonban folytatódnak, és ő kilátásba helyezte, hogy megválik tisztségétől. Szakértők szerint az elmúlt 150 évben a brit gyarmatosítás és a kenyai farmerek tevékenységének következtében Kenyában eltűnt az erdők kétharmada. Az ország területének mindössze két százalékát borítja most erdő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik