Nagyvilág

Befogadták a szlovák állampolgársági törvényről szóló beadványt

A Híd szerint alkotmányellenes, ha valaki automatikusan elveszíti szlovák állampolgárságát azért, mert felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A szlovák alkotmánybíróság csütörtökön megtárgyalásra elfogadta a tavaly módosított és új formájában sokat bírált szlovák állampolgársági törvényről szóló beadványt, amelyet a Híd magyar-szlovák párt terjesztett a testület elé 44 koalíciós képviselő aláírásával.

A jogszabály alkotmányellenességét feltételező beadványt Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője adta át szerdán a kassai székhelyű testületnek.

Anna Pancurová, a testület szóvivője csütörtöki bejelentése szerint az alkotmánybíróság elfogadta a képviselők javaslatát, hogy vizsgálja meg, a jogszabályok összhangban vannak-e az alkotmánnyal és vegye fontolóra a törvény hatályon kívül helyezését.

“Abból indultunk ki, hogy az állampolgársági törvény (Robert) Fico-féle módosítása ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával és a nemzetközi egyezményekkel is. Ezt a gondolatot 44 koalíciós képviselőtársam támogatta aláírásával a Híd, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) frakciójából” – jelentette ki szerdán Gál Gábor. Az alkotmánybíróság előtt jogászként ő fogja képviselni a beadványt jegyző parlamenti képviselőket.

A szlovák állampolgársági törvényt a tavaly júniusi parlamenti választások előtt a Robert Fico vezette koalíció változtatta meg a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre reagálva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik