Nagyvilág

Bevonják a tüntető ellenzékiek jogosítványát Bahreinben

A meglepő intézkedéssel a hétvégi parlamentiválasztások zavartalan lebonyolítását kívánja biztosítani az ország vezetése.

A hét végi parlamenti választások zökkenőmentes lefolyása érdekében szokatlan eszközhöz nyúlt a bahreini vezetés: az ellenzékieket azzal fenyegette meg, hogy ha tüntetni mernek a voksolás napján, lemondhatnak jogosítványukról.

A többségében síiták lakta monarchiában februárban kezdődtek utcai megmozdulások, amelyeknek részvevői a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetés felszámolását követelték. A tüntetéseket márciusban a szaúd-arábiai hadsereg segítségével verték le; a hatósági fellépésnek összesen harmincan estek áldozatul – emlékeztetett a Spiegel Online.

A kormány kedden leszögezte: elveszik a vezetői engedélyét annak, aki a hét végén bármiféle forgalmi dugóval akadályozza a voksolást. A szombati parlamenti választások alkalmával a negyven fős bahreini törvényhozás 18 helyére kell képviselőket választani, a tüntetések elfojtása miatt a síita honatyák ugyanis tiltakozásul kivonultak a parlamentből. Vezető síita politikai szervezetek a választások bojkottjára szólították fel Bahrein népét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik