Nagyvilág

Bahrein: kijárási tilalom, távozó miniszter

Kijárási tilalmat rendeltek el a bahreini hatóságok szerdán az arab ország fővárosának, el-Manámának azon körzeteiben, ahol ellenzéki tüntetések zajlottak.

Az intézkedést a hadsereg szóvivője jelentette be a televízióban. A kijárási tilalom helyi idő szerint délután négy órától hajnali négy óráig érvényes – többek között a belvárosi Gyöngy térre és a pénzügyi negyedre -, már szerdától alkalmazzák, s újabb intézkedésig marad hatályban.

A szóvivő hozzátette, hogy egyúttal országszerte megtiltották a gyülekezést, a felvonulásokat és az ülősztrájkokat. A bahreini hatóságok szerdán több száz rendőr bevetésével szétkergették a szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó síita ellenzékiek újabb demonstrációját el-Manámában. A legjelentősebb ellenzéki szervezet képviselői azt állítják, a rendőrök éles lőszert is használtak a tüntetők ellen, és megöltek közülük legalább hármat, sok másikat pedig megsebesítettek. A belügyminisztérium szerint két rendőr is meghalt az incidensben.

Nizar Baharna egészségügyi miniszter az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva bejelentette lemondását, miután a rendőrség behatolt egy olyan fővárosi kórházba, ahol síita tüntetők barikádozták el magukat. Baharna, aki február óta töltötte be a tisztséget, lemondása közvetlen okát nem nevezte meg. A Gyöngy téri tüntetés erőszakos feloszlatása miatti tiltakozásul tizenkét síita bíró bejelentette lemondását.

A bahreini hadsereg harckocsikat és páncélozott szállító harcjárműveket vezényelt szerda délután az el-manámai Budaja utcához, percekkel azelőtt, hogy egy ellenzéki tüntetés kezdődött volna – közölték szemtanúk, akik később arról számoltak be, hogy a tüntetés a jelek szerint elmaradt.

A legnagyobb síita ellenzéki párt, a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Vefak) felszólította híveit, hogy kerüljenek bármilyen összeütközést a biztonsági erőkkel. A magát a bahreini tüntetések kezdetének időpontja után “Február 14. Koalíciónak” nevező ifjúsági szervezet viszont a tüntetések és felvonulások betiltása ellenére szerda délután SMS-ekben további demonstrációkra mozgósított Budajába.

Az amerikai külügyminisztérium kedden tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a tüntetőkkel szemben “túlzott erőt és erőszakot” alkalmaztak Bahreinben. Az amerikai diplomáciai tárca a Twitter közösségi oldalon hozta nyilvánosságra tiltakozását, rámutatva, hogy aggályait közvetlenül kifejezte a bahreini kormánynak.”Ellenezzük a tüntetőkkel szembeni túlzott erő és erőszak alkalmazását, s aggodalmainkat ma közvetlenül Bahrein tudomására adtuk” – hangzott az amerikai külügyminisztérium közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik