Nagyvilág

Újabb vérengzés egy jemeni tüntetésen

26-an meghaltak és több százan megsebesültek, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a tömegre az utóbbi hónapok legnagyobb tüntetésén.

A kormányerők könnygázt és vízágyúkat is bevetettek a jemeni főváros, Szanaa központjában lévő “Változások terén”, és a hatalmába kapaszkodó ellen tüntetőket tették felelőssé a erőszakért, mert a védelmi minisztérium szerint felgyújtottak egy rendőrautót.

A téren felállított tábori kórház egyik orvosa, Tarik Núman elmondta, hogy a lövedékek 26 ember életét oltották ki. Mohamed el-Abani, a tábori kórház vezetője pedig félezerre tette a sebesültek számát.

A téren február óta fiatalok táboroznak azt követelve, hogy Ali Abdalláh Száleh elnök 33 év után távozzék végre a hatalomból. Száleh külföldön lábadozik egy június eleji merénylet óta, és az alelnökére bízta a tárgyalásokat az ellenzékkel, amely azonban időhúzásnak minősítette a lépést, és azt követeli, hogy az egész jelenlegi vezetés mondjon le.

Jemenben a reformokat követelő mozgalmat a törzsek hatalmi harca és a zavarosban halászó nemzetközi terrorszervezet, az al-Kaida térnyerése is bonyolítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik