Nagyvilág

Már készül az árnyékkormány névsora Jemenben

Árnyékkormány megalakítását ígérte szombaton a jemeni tiltakozások több vezető személyisége, közölve, hogy fel akarnak készülni arra az esetre, ha összeomlana Ali Abdalláh Száleh elnök rendszere.

Egyikük, Tavakul Karman – a Jemeni Iszláh (Reform) Párt női tagozatának vezetője – az összehívott újságírók előtt azt állította, hogy 17 tagú “átmeneti elnöki tanácsukhoz” volt kormányzati tisztségviselők és civil szervezetek képviselői egyaránt csatlakoztak.

A lépés arra irányul, hogy egyesített vezetés álljon a tiltakozások élére, amelyek ötödik hónapja újra és újra megtöltik a jemeni városok köztereit, Száleh 32 éve tartó önkényuralmának végét követelve. A szombati bejelentés mindazonáltal aligha növeli jelentősen az elnökre nehezedő nyomást.

Az új testület létrehozása ugyanakkor rávilágít arra a szakadékra, amely a jemeni tiltakozók és a bejegyzett ellenzéki pártok között húzódik. Utóbbiak a tüntetők szerint megkésve csatlakoztak a tunéziai és egyiptomi események által inspirált rendszerellenes megmozdulásokhoz. A tüntetők közül sokan bírálják a pártokat, amiért tárgyalni igyekeznek Száleh távozásáról, ahelyett, hogy megpróbálnák a rendszer egészét eltakarítani.

Abdu al-Dzsanádi, Száleh kormányának szóvivője az ellenzék szombati lépését úgy értékelte, hogy azzal csak “olajat öntenek a tűzre”. Mint mondta, Száleh törvényes, demokratikus úton megválasztott államfő, s őt leváltani csak választások révén lehet.

Tavakul Karman szerint a 17 tagú ellenzéki testülethez volt miniszterek, egy korábbi miniszterelnök, üzletemberek és civil szervezetek vezetői is csatlakoztak. A tanács egy technokrata árnyékkabinetet fog kinevezni, s egy 501 tagú “nemzetgyűlés” összehívását is bejelenti, amely hozzálát majd egy új alkotmány kidolgozásához.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, testületük célja, hogy “megőrizzék az ország egységét, még mielőtt a teljes összeomlás bekövetkezik”. Arra a kérdésre, hogyan fognak bármiféle hatalmat gyakorolni, amíg Száleh elnök kormánya a helyén marad, Karman azt mondta, testületük “forradalmi győzelemre” számít.

Szálehnek egyelőre sikerült megőrizni hatalmát annak ellenére is, hogy elnöki palotáját június elején támadás érte, amelyben súlyosan megsebesült, és Szaúd-Arábiába kellett őt szállítani gyógykezelésre. Azóta múlt hét csütörtökön jelent meg először a jemeni televízió képernyőjén, de hívei szerint azt tervezi, hogy hamarosan visszatér Jemenbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik