Nagyvilág

Már több mint hetven halott az indiai földrengésben

A legfrissebb hírek szerint már 71 halottja van az India, Nepál és Tibet határán történt vasárnapi földrengésnek.

Az India északi részén történt 6,8-es erősségű földrengésben meghalt emberek száma átlépte a hetvenet – jelentette az indiai sajtó. Az indiai belügyminiszter ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, miután többen is még a romok között lehetnek, és egyes elzárt hegyvidéki településekről még nem érkeztek jelentések a károkról.A sérültek száma több száz, és több ezren hagyták ott megrongálódott otthonukat, és kormányzati kényszerszállásokon húzták meg magukat.

Az indiai hatóságok több mint ötezer katonát vezényeltek az érintett területekre, hogy a mentésbe segítsenek. A katonákat hat teherszállító repülőgép és több mint 15 helikopter segíti. A mentést a heves esőzések, fölcsuszamlások és az eszközhiány is akadályozza. A rengés középpontjában lévő Szikkim tartomány egyes részein négy napja folyamatosan esik az eső, és emiatt különösen nagy a veszélye annak, hogy megcsúsznak rengés miatt meglazult domboldalak.

A sűrű felhőzet miatt a mentőhelikopterek sem tudták megközelíteni a Himalája lábánál található régió elzártabb területeit, így az áldozatok száma még tovább emelkedhet. “Elég rossz a helyzet” – mondta korábban az ENSZ egy név nélkül nyilatkozó újdelhi illetékese. ” Még ha az áldozatok száma alacsony is, valószínűleg nagy szükség lesz humanitárius segélyre azok számára, akiknek leomlott a háza” és nincs hol lakniuk és mit enniük – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik