Nagyvilág

Több tucat halottja van az indiai földrengésnek

50-re nőtt az India, Nepál és Tibet határán vasárnap történt földmozgás áldozatainak a száma - közölte hétfőn egy indiai rendőrségi illetékes.

A korábbi hírek még csak négy halottról szóltak, azonban az összedőlt épületek romjai alatt további holttesteket találtak. Az észak-indiai Szikkim tartományban legalább 25-en estek áldozatul a földrengésnek, míg a szomszédos tartományokban illetve Nepálban és Tibetben összesen 23 holttestet találtak. A Richter-skála szerinti 6,9-es – korábbi hírek szerint 6,8-as – erejű földrengés vasárnap este rázta meg a térséget. A földmozgás központja Szikkim tartományban volt.

A mentést végzők munkáját heves esőzések, fölcsuszamlások és az eszközhiány is akadályozza. A sajtó jelentései szerint a félkatonai szervezetek segélymunkásai puszta kézzel és lapáttal próbálták kiszabadítani az összeomlott épületek alá szorult embereket. A sűrű felhőzet miatt a mentőhelikopterek sem tudták megközelíteni a Himalája lábánál található régió elzártabb területeit, így az áldozatok száma tovább emelkedhet. “Elég rossz a helyzet” – mondta az ENSZ egy név nélkül nyilatkozó újdelhi illetékese. ” Még ha az áldozatok száma alacsony is, valószínűleg nagy szükség lesz humanitárius segélyre azok számára, akinek leomlott a háza és nincs hol lakniuk és mit enniük” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik