Nagyvilág

Kadhafi erői ellentámadásban

A szervezetlen lázadó erők egyelőre reménytelenül támadják Kadhafi erősségeit.

Heves robbanások és géppuskatűz ropogása hallatszott vasárnap a líbiai város, Báni Válid felől, ahonnan a körülzárt Kadhafi-hívek heves tűz alá vették a sivatagi települést napok óta ostromló felkelők állásait.

A Kadhafi-rezsimet megdöntő Átmeneti Nemzeti Tanács szervezetlen fegyveres erői kemény ellenállásba ütköztek a szökésben levő bukott diktátorhoz hű csapatok részéről. Utóbbiak változatlanul ellenőrzésük alatt tartják Báni Válidot, Szirtet (Kadhafi szülővárosát) és a mélyen a sivatagban fekvő Szabhát.

“Nagyobb szervezettségre van szükségünk – mondta a brit hírügynökségnek a felkelők egyik parancsnoka, aki korábban Kadhafi hadseregében szolgált. – Báni Válid bevételéhez előbb nehéztüzérség bevetése kellene, majd ezt követheti a gyalogság rohama. A mostani helyzet ugyan nem kaotikus, viszont sok harcosunk még tapasztalatlan, ezért nem könnyű a dolgunk.”

Kadhafi csapatai vasárnap ágyútűzzel szétugrasztották a város északi bejáratánál összevont felkelő egységeket. Utóbbiak géppuskatűzzel és gránátvetőkkel viszonozták a tüzet. Egyúttal lőtték a várostól északra fekvő sivatagi részt is, attól tartva, hogy a bukott rezsimhez hű katonák onnan próbálják őket bekeríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik