Nagyvilág

A “mágnásosztag” a szupergazdagokra szakosodik az adóhivatalnál

Azokra, akik különböző trükkökkel igyekeznek kibújni a rájuk érvényes legmagasabb adókulcs hatálya alól, több ezer új ellenőr leselkedik a brit adóhivatalnál.

A Munkáspárt vezette korábbi brit kormány a tavaly áprilisban kezdődött előző pénzügyi évtől az addigi 20 és 40 százalékos adókulcsok mellé meghonosított egy új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot a 150 ezer fontnál (48 millió forintnál) nagyobb éves jövedelmekre. A Munkáspárt a tavaly májusi parlamenti választásokon ellenzékbe került, de az 50 százalékos felső adókulcsot a konzervatív-liberális koalíció alkotta új brit kormány is érvényben hagyta.

Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes – aki a Liberális Demokratákat képviseli a kormánykoalícióban – a The Independent on Sunday című liberális vasárnapi brit lapnak elmondta: a brit adó- és vámhivatal 2.250 új adóellenőrt vesz fel, kifejezetten annak felderítésére, hogy az 50 százalékos adósávba tartozó magas jövedelműek közül ki próbálja elkerülni a legmagasabb személyi jövedelemadó megfizetését.

Alexander szerint a csoporton belül lesz egy száztagú külön “mágnásosztag”, amely a szupergazdagokra szakosodik – arra a 350 ezer britre, akiknek a magánvagyona meghaladja a 2,5 millió fontot (800 millió forint).

A brit gazdagok leggazdagabbjai a legutóbbi kimutatások szerint lassan kiheverik a 2008-2009-es pénzügyi krach idején elszenvedett veszteségeiket.

Vasárnapi nyilatkozatában Danny Alexander e rétegre utalva kijelentette: a kormány biztosítani akarja, hogy “a legszélesebb vállúak viseljék a legnagyobb részt a közterhekből“.

Az 50 százalékos – eredetileg ideiglenesnek szánt – személyi jövedelemadó-kulcs sorsáról mindazonáltal éles politikai és szakmai vita folyik Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik