Nagyvilág

Milliárdos károkat okozhat kaliforniai strandoknak az emelkedő tengerszint

Kalifornia legszebb partjai közül több is áldozatául eshet az emelkedő tengerszintnek a XXI. század végéig egy kutatás szerint.

A két éven át készített felmérésben Kalifornia öt legszebb tengerpartjának sorsát vizsgálták meg a San Franciscó-i Egyetem közgazdászai, azzal számolva, hogy a század végére a tengerszint egy és két méter közötti léptékben emelkedhet. A közvetlen anyagi károk mellett a kieső turisztikai és adóbevételek beszámításával csak a vizsgált területeken elérheti a másfélmilliárd dollárt az emelkedő vízszint okozta kár nagysága.

A tengerszint megemelkedése Malibu strandjainál okozná a legnagyobb kárt. Az eltűnő Zuma Beach és Broad Beach miatt félmilliárd dolláros bevételkiesés érné a térség turisztikai szektorát, míg a tengerparti ingatlanokban keletkező kár majdnem 30 millió dollár lenne, 1,4 méteres vízszintemelkedéssel. Venice Beach 440 millió dolláros bevételkieséssel, és 52 millió dolláros árvízkárral számolhat, míg a San Franciscói Ocean Beach 540 millió dolláros kárra készülhet.

Egy 2009-ben készült, Kalifornia teljes partvidékével foglalkozó átfogó jelentés azt vetítette előre, hogy Kalifornia partvidékén félmillió ember és 100 milliárd dollárnyi ingatlan sorsa forog majd kockán ebben az évszázadban az emelkedő tengerszint okozta áradások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik