Nagyvilág

Felborulhat és elsüllyedhet a kigyulladt norvég tengerjáró

Veszélyesen megdőlt a csütörtökön kigyulladt norvég tengerjáró hajó, miután túl sok víz tört be a sérült hajótestbe.

Nagy a veszélye annak, hogy elsüllyed az Alesund városnál kikötött Nordlys tengerjáró, amely csütörtökön gyulladt ki, feltehetően a gépházban történt robbanás után. A 122 méter hosszú hajó a tűz kigyulladás után még el tudott jutni Alesund kikötőjébe, ahol már csütörtök este elkezdett megdőlni.

A mentőalakulatok egész este dolgoztak a hajótestbe betört víz kiszivattyúzásán. A munkát nehezítette, hogy a hajó saját szivattyúit az elektromos rendszer meghibásodása miatt nem tudták használni, és rögtönzött, és nem elég hatékony megoldásokra kellett hagyatkozniuk.

Péntek délelőttre már több mint húsz fokos szögben dőlt a bal oldalára a tengerjáró, ami kritikus dőlésszögnek számít. Az alesundi rendőrség közlése szerint keményen dolgoznak azon, hogy kijavítsák a hajótesten a tűz miatt keletkezett lyukat, amin keresztül több víz szivárog a hajóba, mint amennyit ki tudnak szivattyúzni. A hajó mentését az NRK norvég közszolgálati televízió élőben közvetíti.

A csütörtöki tűzben a személyzet két tagja halt meg, 16-an pedig megsebesültek. A hajó fedélzetén 207 utas és 55 fős személyzet tartózkodott, amikor a reggeli felszolgálás közben felcsaptak a lángok. Több mint száz ember mentőcsónakokkal hagyta el az égő hajót, a többiek pedig a kikötés után.

Az utasok az eset után dicsérték az elmondásuk szerint rendben és nyugodtan lezajlott evakuációt. A beszámolók szerint nem tört ki pánik, és mindenki gyorsan el tudta hagyni a járművet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik