Nagyvilág

Ezrek köszöntötték Líbiában Sarkozyt és Cameront

A francia elnök és a brit kormányfő az első a nyugati vezetők közül, akik meglátogatták Líbiát, Kadhafi hatalmának megdöntése óta.

Több ezer ujjongó líbiai fogadta a líbiai felkelők fellegvárának számító Bengáziban Nicolas Sarkozy francia elnököt, és David Cameron brit kormányfőt. A politikusokat hősként üdvözölték a Moammer Kadhafival szembeni ellenállás központjának számító városban – jellemezte a Tahrír-téren tett hangulatot a BBC. A politikusok belevegyültek a tömegbe, és rövid lelkesítő beszédeket mondtak.

A Bengáziban tett látogatást megelőzően Sarkozy és Cameron Tripoliban tárgyalt Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) két fő vezetőjével, Mahmúd Dzsibríllel és Musztafa Abdel-Dzsalíllal, és támogatásukról biztosították Líbia új vezetését.

Közösen tartott sajtótájékoztatójukon a brit kormányfő feladásra szólította fel a bujkáló Kadhafit és figyelmeztetett, hogy a NATO küldetése folytatódik, ameddig szükséges. London segíteni fog abban, hogy Kadhafit megtalálják és az igazságszolgáltatás elé állítsák – ígérte vendéglátóinak. Bejelentette továbbá, hogy országa felszabadít 12 milliárd fontot (csaknem 19 milliárd dollárt) a Kadhafi-rendszer befagyasztott javaiból, mihelyt lehetővé teszi ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Sarkozy a maga részéről óvott attól, hogy Líbiában a bosszú, a leszámolás következzék, egyszersmind felkérte azokat az országokat, amelyeknek a területén körözött líbiaiak vannak, hogy adják ki őket a nemzetközi igazságszolgáltatásnak. “Kadhafit le kell tartóztatni és mindenkinek, akit a nemzetközi igazságszolgáltatás vád alá helyezett, számot kell adnia arról, amit tett” – jelentette ki a francia államfő.

A francia köztársasági elnök azt is leszögezte, hogy semmiféle számítás nem vezérelte Franciaországot a segítségnyújtásban. – Nincsen semmilyen titkos megállapodás Líbia kincseiről, nem kértünk semmiféle kivételezettséget; azt tettük, amit helyesnek gondoltunk – mondta Sarkozy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik