Nagyvilág

Büntethetővé válik, aki szemet huny a gyermekkínzás felett Új-Zélandon

Egy új törvény bűncselekménynek minősíti, ha valaki nem vesz tudomást egy környezetében élő gyerek bántalmazásáról.

Az új-zélandi parlamentben csütörtökön elfogadott törvénymódosítás értelmében bűncselekményt követ el az, aki nem tesz meg minden tőle telhetőt egy gyerek, vagy sebezhető felnőtt megvédésére – közölte a nzherald.co.nz új-zélandi internetes hírportál A mulasztásért akár tíz évig tartó börtönbüntetést is adható.

A törvény szövege szerint azok a szülők, és 18 évnél idősebb emberek vonhatóak felelősségre, akik rendszeres kapcsolatban álltak az áldozattal, például egy háztartásban éltek vele, vagy abban az intézetben dolgoztak, ahol élt.

Simon Power igazságügyi miniszter örömmel nyugtázta, hogy a parlament széles körben támogatta a jogszabályt. ” A törvény biztosítja, hogy ne csak az elkövetők legyenek felelősségre vonhatóak, hanem a háztartás azon tagjai is, akik szemet hunynak az erőszak felett, vagy semmit sem tesznek a megállítására” – mondta a miniszter.

A miniszter közölte: leginkább azt várja a törvénytől, hogy bejelentést tegyenek azok, akik tudnak bántalmazott gyerekről.

A törvény egyben duplájára, 10 év szabadságvesztésre emeli a gyermekbántalmazás büntethetőségét, és ezt a veszélyeztetett felnőttekre is kiterjeszteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik