Nagyvilág

Újabb baltás ámokfutás Kínában

Egy óvodáskorú kislányt és három felnőttet ölt meg egy baltás támadó egy kínai városban. A férfit őrizetbe vették.

A támadás a közép-kínai Honan (Henan) tartománybeli Kungji (Gongyi) városban történt, egy óvoda közelében. Az áldozatok éppen oda vitték gyermekeiket, amikor a harminc éves földműves rájuk támadt egy baltával. A négy halott mellett egy kisgyerek és egy felnőtt súlyosan megsebesült a támadásban. A feltételezett elkövetőt elfogták. A férfi valószínűleg mentális problémáktól szenved.

Kínában tavaly óta megszaporodtak a mostanihoz hasonló véres ámokfutások, amelyeket gyakran iskolák és óvodák ellen követtek el. 2010-ben különösen sok esetről érkezett jelentés. Tavaly tavasszal pár hónapon belül féltucatnyi késes, vagy baltást ámokfutás történt. Márciusban egy orvos nyolc kisgyereket szúrt halálra, két hónappal később pedig egy óvoda elleni késes támadásban hat gyermeket és egy felnőttet szúrt halálra, valamint legalább húszat megsebesített egy férfi, majd végzett magával.

A tavalyi támadások után megerősítették az oktatási intézmények védelmét, és a kínai kormány a legfelsőbb szinten foglalkozott az esetekkel. Az ámokfutások rávilágítottak a gyors gazdasági és társadalmi átalakulás okozta feszültségekre, valamint a mentális problémáktől szenvedő emberek kezelésének hiányosságaira.

A kormány egyben utasította a kínai sajtót, hogy korlátozzák az ámokfutásokról szóló beszámolókat, hogy elejét vegyék az utánzásoknak – közölte a BBC pekingi tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik