Nagyvilág

Republikánus győzelem egy demokrata fellegvárban

Demokrata fellegvárnak számító New York-i választókerüleltben sikerült győznie a Republikánus Párt jelöltjének, egy rendkívüli választáson.

A New York-i választókerületben azután kellett rendkívüli válsztásokat kiírni, hogy a demokrata Anthony Weiner egy, a Twitterren elindult szexbotrány miatt kénytelen volt lemondania mandátumáról. A kilences számú választókerület, amely magában foglalja Brooklyn és Queens egy részét, az elmúlt majdnem kilencven évben a Demokrata Párt egyik fellegvárának számított, annak ellenére, hogy egyébként a nagyváros egyik legkonzervatívabb területén van.

A képviselői helyet végül a republikánus Bob Turner elhódított a demokratáktól, legyőzve a vele szemben indult David Weprintet a keddi választáson. Turnert a tavalyi választáson még könnyedén verte Weiner.

A kampány során Turner rendre Barack Obama elnökről szóló népszavazásnak minősítette a helyi választást, nagy hangsúlyt fektetve az elnök Izraellel szemben alkalmazott, szerinte ellenséges politikájára. A választókerületben, ahol jelentős ortodox zsidó közösség él, Obama népszerűsége harminc százalékon áll. Elemzők szerint a republikánus győzelemben szerepet játszott az is, hogy demokrata ellenfele gyengének számított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik