Nagyvilág

Obama a palesztin ENSZ-tagságról, gazdaságpolitikáról, Kubáról

Washington vétót emel, amennyiben a palesztinok saját államuk elismerését célzó indítványt terjesztenek be az ENSZ-ben.

Ezt a német hírügynökségnek adott nyilatkozatában jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, aki szerint a tervezett indítvány nem jelent megoldást a közel-keleti problémára, amelyet palesztinoknak és izraelieknek közösen kell rendezniük. Ugyanakkor óva intette Izraelt attól, hogy Palesztina ENSZ-tagsága miatt ellenlépéseket tegyen.

Obama az interjúban elismerte, hogy elnöksége első időszakában követett el hibákat gazdaságpolitikai kérdésekben, de összességében elégedett volt az elmúlt időszak mérlegével. Az amerikai elnök derűlátóan fogalmazott a munkahelyteremtést célzó, héten benyújtott törvényjavaslatáról szólva. A jellemzése szerint „megkerülhetetlen” program ja két százalékos gazdasági növekedést fog hozni, és 1,9 millió munkahelyet teremt majd. „A kérdés csak az, vajon a republikánusokban megvan-e a politikai akarat ahhoz, hogy megszavazzák” a tervet – hangoztatta.

Az euróövezet válsága kapcsán aggodalmának adott hangot annak esetleges globális kihatásait illetően. Szerinte arra lenne szükség, hogy a nagy európai államok eldöntsék, miként egyesítik a pénzügyi integrációt egy hatékonyabb és összehangolt költségvetési politikával.

Kubát illetően Obama nyitottabb gazdaságpolitikát sürgetett, valamint a politikai foglyok szabadon engedésére szólította fel Havannát. Egyúttal úgy vélte, hogy az általa Kubával szemben hozott intézkedések – köztük az amerikaiak kubai utazásainak megkönnyítése – helyénvalóak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik