Nagyvilág

Gyurcsány: Magyarország kezd diktatúrává alakulni

A volt kormányfő ezt a La Repubblica című olasz ellenzéki napilapnak adott interjúban jelentette ki.

“Ha egy volt kormányfő áldozati báránnyá változtatható, senki sem érezheti magát biztonságban. Pontosan úgy, mint az ötvenes években” – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a La Repubblica.it által közölt interjúban. “Nem hasonlítom magam össze senkivel. Országom, mely diktatúrává kezd átalakulni, börtönbe záratna. Remélem, hogy ez figyelmeztetés minden magyar számára” – jelentette ki Gyurcsány.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy kijelentéseivel a Rajk László elleni perrel von-e párhuzamot, Gyurcsány – Rajk ártatlanságának hangoztatásával – azt hangsúlyozta, hogy ő semmilyen törvénytelenséget nem követett el. Az interjú “Kirakatper, mint Sztálin idején” címmel jelent meg.

Az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat firtató kérdésre Gyurcsány azt válaszolta, “Orbán tudja, hogy gazdaságpolitikája darabjaira hull, csakis bohózatba illő perekkel és a demokratikus intézmények elpusztításával maradhat nyeregben”. A volt kormányfő erősen kritizálta a kormány “improvizált, világos elképzelés nélküli” gazdaságpolitikáját, amely szerinte tönkreteszi az országot.

Arra a kérdésre, hogy miközben Magyarország az EU és a NATO tagja, Európa nem tűnik-e túl tétlennek és némának a budapesti eseményekkel kapcsolatban, Gyurcsány így válaszolt: “Több európai vezető részéről szeretném az Orbánnal szembeni nemtetszés kinyilvánítását hallani, de ránk demokratákra vár, hogy megvívjuk csatánkat hazánkban.”

“Világosan ki kell jelentenünk, húsz évvel a kommunista rezsim bukása után, hogy nem akarjuk, hogy gyerekeink diktatúrában éljenek” – közölte Gyurcsány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik