Nagyvilág

22 síita zarándokot mészároltak le Irakban

A síita hívőket feltehetően szunnita radikális iszlamista fegyveresek végezték ki egy főút mellett.

A fegyveresek a fővárostól, Bagdadtól 300 kilométerre nyugatra, el-Anbár tartományban állítottak meg egy busz és egy minibuszt, amelyekkel harminc síita – 22 férfi és nyolc nő – utazott Szíriába. A járművekről leparancsolták a nőket, majd a 22 férfit a nagyobbik járművel elszállították a főúttól néhány kilométernyire. Ott leszállították, és egyenként agyonlőtték őket.

2006 és 2007-ben, amikor Irak a síita és szunnita felekezetek közötti ellentétek miatt a polgárháború szélére sodródott, mindennaposnak voltak a két csoport közötti támadások. Akkoriban a sivatagban elterülő el-Anbár tartomány volt a szunnita radikális iszlamista lázadók egyik fellegvára.

Noha sokkal kevesebb az erőszakos cselekmény Irakban, mint volt 2006-2007-ben, továbbra is rendszeresek a kisebb-nagyobb merényletek, rajtaütések az arab országban.

Hétfőn autóba rejtett pokolgép robbant északon, Moszulban és Bagdadtól 50 kilométernyire délre, Iszkenderíjában. Egyik merényletnek sem volt halálos áldozata, de többen megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik