Nagyvilág

Szomáliai iszlamisták terveztek terrortámadást Svédországban

A szomáliai as-Sebab iszlamista mozgalommal áll kapcsolatban a hétvégén terrorizmus gyanújával Svédországban őrizetbe vett négy férfi.

A GT nevű svéd lap információ szerint a négy férfi éppen azon a ponton volt, hogy végrehajtson egy támadást pokolgépek és tűzfegyverek segítségével, amikor a rendőrség elfogta őket. A lap meg nem nevezett rendőrségi forrásai szerint a gyanúsítottak az as-Sebab terrorista hálózat kötelékében állnak – írta a göteburgi regionális napilap. Az újság információit sem a svéd hírszerzés, sem pedig a rendőrség nem erősítette meg.

Közben a TT svéd hírügynökség azt közölte, hogy a négy gyanúsított közül hárman Afrikában, egyikük pedig a Közel-Keleten született, és mindannyian Svédországban élnek. Hármuknak svéd állampolgárságuk is van. A svéd hírszerzés csak annyit közölt a nyomozásról, hogy azzal kapcsolatban minden információt titkosítottak – közölte a Local című svéd lap.

A négy gyanúsítottat vasárnapra virradóra fogták Göteborgban, Svédország második legnagyobb városában. Szombat este pedig kiürítették a Röda Sten művészeti központot olyan fenyegetés miatt, amely a megítélésük szerint “súlyos veszélyt jelenthet az életre és az egészségre, és jelentős anyagi kárt okozhat”. Az épületben több százan tartózkodtak a Göteborgi Művészeti Biennálé alkalmából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik