Nagyvilág

Keresztények és muzulmánok csaptak össze Indonéziában

Hárman meghaltak, 80-an pedig megsebesültek a harcokban az egyik tartományi fővárosban.

Muzulmánok és keresztények összecsapásaiban meghaltak hárman, további nyolcvanan pedig megsebesültek hétfőn a kelet-indonéziai Maluku tartomány fővárosában. Az összetűzést több mint kétszáz rohamrendőr próbálta megfékezni.

Az összetűzések még vasárnap robbantak ki, miután olyan híresztelések kaptak lábra, hogy egy közúti balesetben meghalt muzulmán motorbiciklis taxist valójában keresztények kínozták és ölték meg – mondta Marinus Djati, a tartományi közlekedési rendőrség parancsnoka.

Muzulmán csoportok a temetés után estek neki a keresztényeknek. Eleinte csak sértegették egymást, majd kövekkel dobálóztak, és előkerültek bozótvágó kések is. A randalírozók házakat, gépkocsikat és motorbicikliket gyújtottak fel, a rendőrök pedig nem tudták a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel útját állni az erőszaknak.

Indonézia lakosságának többsége muzulmán, de a gyarmatosító korszakból Fűszer-szigetekként ismert Maluku-szigetek egyes részein a keresztények vannak többen. 1999 és 2002 között több mint 9000 ember halt meg Ambonban vallási indíttatású erőszakcselekményekben, de azóta a térségben többnyire nyugalom volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik