Nagyvilág

Elfogták Kadhafi egyik fiát

Nigerben elfogták Moammer Kadhafi harmadik legidõsebb fiát, Szaadit. Azt továbbra sem tudni, hol bujkál a megbuktatott líbiai vezetõ.

A Kadhafi fiút és kilenc másik embert szállító gépkocsioszlop a Niger középsõ részén fekvõ Agadez felé haladt a sivatagban, amikor a hadsereg katonái feltartóztatták – közölte Amadou Morou nigeri igazságügyi miniszter.

Egyelõre nem lehet tudni, hogy Szaadi Kadhafit õrizetbe vették-e. Hétfõn vagy kedden a fõvárosba, Niameybe kísérik.

A 38 éves Szaadi Kadhafi hivatásos labdarúgó volt, 18-szor szerepelt a válogatottban, és a líbiai labdarúgó-szövetség elnöke is volt. Ezután pályát váltott: a filmiparban dolgozott, 100 millió dollárt fektetett egy filmes alapba.

A nigeri kormány már elismerte a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT), de azt még nem döntötte el, hogy Moammer Kadhafit beengedi-e, ha a szomszéd országba akarna menekülni.

A Kadhafi-rendszer számos magas rangú tisztségviselõje talált menedékre Nigerben az elmúlt bõ egy hétben, köztük a bukott líbiai vezetõ testõrségének a parancsnoka és a hadsereg két volt tábornoka.

Moammer Kadhafit továbbra sem találják, pedig már az Interpol is keresi. Egyik fia, Szeif al-Iszlám és sógora, a líbiai titkosszolgálatokat vezetõ Abdullah asz-Szenúszi ellen is körözést adott ki a nemzetközi rendõri szervezet. Az al-Arabija televízió szerint elképzelhetõ, hogy Kadhafi álruhában bujkál.

A Nemzetközi Büntetõbíróság akarja felelõsségre vonni õket a forradalom alatt elkövetett, emberiesség elleni bûntettekért. Egyikükrõl sem lehet tudni semmit azóta, hogy a líbiai felkelõk három hete elfoglalták Kadhafi rezidenciáját Tripoliban.

A Kadhafi ellenes erõk tegnap elfogták a megbuktatott líbiai vezetõ egykori kémfõnökét. Buzeid Dordát a líbiai fõváros Zenata negyedében egy magánházban fogta el egy 20 fõs elit egység.

Dorda májusban vette át a külföldre dolgozó titkosszolgálat irányítását, miután elõdje, Músza Kusza dezertált. Neve szerepelt azon az utazástilalmi listán, amelyet az ENSZ februárban adott ki.

A NATO harci gépei a hétvégén is bombázták a Moammer Kadhafihoz hû erõk állásait. Légicsapásokat mértek Szirtnek – Kadhafi szülõvárosának – a környékére, valamint a déli Vaddánra és Szabhára is. A bukott vezetõ hívei közben Bani-Valídnál feltartóztatták a felkelõk támadását. Az ÁNT szerint emberi pajzsként használnak civileket, hogy ne lehessen megostromolni az általuk ellenõrzött középületeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik