Nagyvilág

Az orosz kémgyilkosság még mindig mérgezi az orosz-brit kapcsoltatokat

Először látogatott Oroszországba brit kormányfő Alekszandr Litvinyenko volt orosz kém brit földön történt meggyilkolása óta.

A két ország kapcsolatának megromlását okozó Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottját Moszkva továbbra sem adja ki – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz államfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott találkozón. A brit kormányfő ugyanakkor közölte, hogy London álláspontja változatlan, és ezúttal sem történt közeledés a két ország között a kérdésben.

Medvegyev a megbeszélés után újságíróknak kifejtette: a legnagyobb eredménynek azt tekinti, hogy a két ország fontos lépést tett abba az irányba, hogy a kapcsolatok konstruktívak és gyümölcsözőek legyenek. Az orosz elnök javasolta, hogy London ne politikai, hanem jogi alapon vizsgálja a kérdést, és hogy ne hagyják, hogy ez a nézeteltérés akadályozza az egyéb kapcsolatok fejlődését

Cameron személyében hat év óta első ízben látogat brit miniszterelnök Oroszországba. Medvegyevvel már többször is találkozott, de Vlagyimir Putyin kormányfővel még soha, hétfőn azonban ez is megtörtént.

A két ország kapcsolatai 2006-ban romlottak meg, amikor Londonban megölték Alekszandr Litvinyenko volt orosz titkosszolgálati tisztet, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától.

Nemrég kiderült, hogy a brit vezetők tudatosan kerülték a Putyinnal való találkozást az elmúlt négy évben, és megfigyelők a mostani találkozót nem csupán az orosz kormányfő befolyásával hozzák összefüggésbe, hanem azzal is, hogy még nem foglalt állást a jövő tavaszi elnökválasztással kapcsolatban, s nem tudni, újra államfő lesz-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik