Nagyvilág

A “vád tanúi a védelem tanúivá” alakultak át

Egyelőre nem sikerül bizonyítani, hogy a bukott egyiptomi elnöknek köze van a tüntetők lelövetéséhez.

Nem tud megjelenni és tanúvallomást tenni a Mubarak-per vasárnapi tárgyalásán az egyiptomi fegyveres erők főparancsnoka, ideiglenes államfő, mert az ország biztonsági ügyeivel kell foglalkoznia – jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. Mohamed Huszein Tantávi tábornok február 11-én vette át az államfői hatalmat a lemondásra kényszerült Hoszni Mubaraktól. Az előző húsz évben Mubarak védelmi minisztere volt, s ezt a tisztséget megőrizte az új kormányban is.

A tábornok beidézését a januári-februári felkelést megtorló fegyveres akciók áldozatainak családjait képviselő ügyvédek közös képviselője kérte a bíróságtól, miután Mubarak perének tárgyalásán egyik beidézett tanú sem tette a volt államfőt felelőssé a demokráciát követelő tüntetők lövetéséért.

A hétfői meghallgatáskor többségben voltak azok a tanúvallomások, amelyek révén nem lehetett alátámasztani a vádat, hogy Mubaraknak része volt a tüntetők ellen szóló tűzparancsok kiadásában. A megtorlások 850 halálos áldozatának hozzátartozói csalódottságukat fejezték ki, úgy fogalmazva, hogy a “vád tanúi a védelem tanúivá” alakultak át a bíróság előtt.

Az ügyvédek vallomástételre szeretnék bírni Szami Annant, a hadsereg vezérkari főnökét, valamint Omár Szulejmánt, az egyiptomi titkosszolgálatok volt főnökét is, akit Mubarak nem sokkal bukása előtt nevezett ki alelnökké. Szulejmán korábban azt mondta, hogy Mubaraknak a tüntetések napjaiban tudomása volt “minden egyes lövésről”, amit a tömegre leadtak.

Egyelőre még nem érkezett meg a kairói bíróságra a legfőbb vádlott, Hoszni Mubarak. A 83 éves, kórházban ápolt Mubarakot a szerdai tárgyalási napon is hordágyon tolták be a tárgyalóterembe, miután helikopterrel szállították a pernek otthont adó rendőriskola épületéhez Kairóba. A volt államfőt gyilkossággal és korrupcióval vádolják, s akár halálbüntetést is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik