Nagyvilág

Kairóba szállították perére Mubarakot

A megbukott egyiptomi elnököt a Sarm-es-Sejkben lévő kórházból a fővárosba szállították, hogy ott legyen az ellene indított peren.

A volt államfőt előbb egy mentőautó a helyi reptérre vitte, ahonnan katonai repülőgéppel a fővárosba szállították, a per helyszínére pedig egy helikopter juttatta el. Korrupcióval vádolják és azzal, hogy a karhatalom az ő utasítására lőtt a kormányellenes tüntetők közé.

Mubarak átszállítását Kairóba az egyiptomi belügyminisztérium a héten rendelte el. “Nem akarjuk, hogy távolléte miatt feszültség alakuljon ki az utcákon” – közölte Manszúr el-Eszávi belügyminiszter. Korábbi közlés szerint katonai szállítógéppel viszik a fővárosba.

A tárgyalásnak otthont adó rendőrakadémiánál rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Ennek ellenére máris verekedés robbant ki a volt elnök hívei és ellenfelei között az épületnél. A két tábort páncélos járművek fedezetében kivonuló több száz rendőr igyekezett távol tartani egymástól.

A rendbontás kirobbanása előtt Mubarak mintegy ötven támogatója az elnök fényképét a magasba tartva azt skandálta, hogy ha elítélik a volt elnököt, akkor lerombolják és felgyújtják a börtönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik