Nagyvilág

Obama felpörgetné munkaerőpiacot

Az amerikai gazdaság élénkítésétcélozza az a 447 milliárd dolláros törvényjavaslat-csomag, amelyet az  elnök terjesztett elő csütörtök este.

Az adócsökkentésből és a kormány által finanszírozott programokból álló csomag elfogadtatása kulcsfontosságú Obama jövő évi újraválasztásának szempontjából egy olyan szövetségi törvényhozásban, amelyben a szenátusi többség demokratáké, a képviselőházat viszont a republikánusok ellenőrzik. A munkanélküliségi ráta 9,1 százalékos, ami miatt elemzők szerint kudarcot vallhat az elnök duplázási kísérlete.

Az Obama által előterjesztett intézkedések között a legjelentősebb, 240 milliárd dolláros tétel a bért terhelő járulék csökkentése. A csomagban szerepel továbbá a munkanélküliségi biztosítás 49 milliárd dollár költségkihatású meghosszabbítása, az iskolák 30 milliárdért való korszerűsítése és 50 milliárdnyi befektetés infrastrukturális projektekbe. Az elnök a piac élénkítése érdekében szeretné továbbá megkönnyíteni az ingatlantulajdonosok számára a záloghitelek újrafinanszírozását.

A csomag életképessége az első reakciók szerint kétséges. Elfogadtatása esetén a gazdaság élénkülése Obama kezére játszhat a választási küzdelemben, de az elnök – elvben legalábbis – abból is profitálhat, ha a csomag elakad a kongresszusban, mert akkor a törvényhozást okolhatja a nehézségek miatt.

 

.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik