Nagyvilág

A líbiai felkelők Kadhafi utolsó bástyái ellen készülnek

Készülnek a Bani-Valíd elleni támadásra a líbiai felkelők, miközben Kadhafi erői ellentámadást kezdeményeztek.

Pár órával a Bani-Valídban lévő Kadhafi-párti erőknek adott ultimátum lejárta előtt rakétákkal lőtték az ostromra készülő felkelők csapatait a szökésben lévő Moammer Kadhafi hívei. A Tripolitól délre lévő várost várhatóan szombaton fogják megrohamozni a felkelők erői – közölte az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erőinek egyik térségbeli parancsnoka.

A felkelők egyes képviselői szerint ez utóbbi városban húzhatta meg magát a bukott rezsim több prominens személyisége, köztük Kadhafi egyik fia, a korábban utódjának tartott Szeif al-Iszlám és talán maga Kadhafi is.

Közben ellentámadással próbálkoztak a szökésben lévő volt líbiai vezető erői pénteken a Vörös-völgyben, amely Szirt városától mintegy 60 kilométerre keletre húzódik – jelentette a francia hírügynökség egy helyszínen lévő tudósítója. Nemcsak rakétákkal és aknavetőkkel lőtték az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erőit, de fegyvereseik is előretörtek a dűnékben, ahol egyúttal a környező sivatagi térség fő országútja húzódik.

Az új líbiai hatalom erői, amelyek a Kadhafihoz hű erők egyik utolsó bástyája, Szirt városa felé nyomulnak, egy nappal korábban, csütörtökön vonták ellenőrzésük alá a Vörös-völgyet. Ez utóbbi az elűzött líbiai vezető szülővárosának egyik fő védvonalát jelenti.

Az ÁNT oldalán harcoló egyik fontos katonai parancsnok, Musztafa asz-Szamu Miszrátában azt bizonygatta, hogy támadásuk fő célpontja nem Szirt vagy Bani-Valíd lesz, hanem a még délebbre található Dzsofra-oázis, ahol a Kadhafi-párti erők hatalmas fegyverkészletet halmoztak fel.

A Miszrátától mintegy 300 kilométerre délre található sivatagi oázisban három város fekszik: Vaddán, Hun és Szokra, és mindhárom Kadhafi erőinek kezén van még.

Szamu azt mondta, Musztafa Abdeldzsalíl, az ÁNT elnöke pénteki kezdettel kétnapos ultimátumot szabott az oázisnak a tárgyalások megkezdésére, mivel abban reménykednek, hogy harcok nélkül is bevehetik a térséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik