Nagyvilág

Vér nélkül vehetik be Bani Válidot a líbiai felkelők

Sikerült megállapodniuk a kadhafistákkal, hogy harc nélkül belépnek a városába - jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

A Tripolitól 140 kilométerrel délkeletre fekvő, sivatagi Bani Válidot napokkal ezelőtt vették körbe a felkelők, és arra vártak, hogy megrohamozhassák. Ez idő alatt a líbiai felkelők vezető testületének, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak a képviselői folyamatosan tárgyaltak a népes és befolyásos, továbbra is Kadhafit támogató varfalla törzs véneivel.

A tárgyalásokon az al-Dzsazíra tudósítása szerint kedd hajnalban sikerült áttörést elérni, azután, hogy Kadhafi sok híve elhagyta az ostromlott várost. Az televízió értesülése szerint dél körül véglegesítik az egyezséget, és ezután a felkelők bevonulhatnak Bani Válídba.

A lázadók nevében tárgyaló Abdalláh Kansil kedden közölte: a vének biztosítékokat akarnak arra, hogy a lázadók nem folyamodnak bosszúhoz. A törzsi vének ugyanakkor igyekeznek rávenni a Kadhafihoz hű erőket a fegyverletételre – tette hozzá a lázadók képviselője.

Korábban olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy a városban rejtőzködik Moammer Kadhafi líbiai vezető. Hétfő este azonban líbiai páncélozott katonai járművek hosszú konvoja érkezett Nigerbe. A konvoj állítólag Burkina Fasóba tart, s nem kizárt, hogy Kadhafi csatlakozik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik