Nagyvilág

A palesztinok várhatnak szeptemberig

Palesztin tisztségviselők szerint Mahmúd Abbász elnök kivárja a szeptemberi határidőt.

A palesztinok és Izrael között szeptember 2-án újrakezdődött közvetlen béketárgyalások hamar elakadtak, mivel Netanjahu nem hosszabbította meg a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vállalt tízhónapos, részleges moratóriumot, amely szeptember 26-án járt le.

A palesztinok az építkezések leállítását követelik a tárgyalások folytatásáért cserébe, s vezetőik az elmúlt hetekben több ízben is kilátásba helyezték, hogy amennyiben tartós patthelyzet alakul ki a zsidó telepek kérdésében, előfordulhat, hogy az Arab Liga közbenjárásával az ENSZ-től kérik majd egy olyan palesztin állam elismerését. Ez a apalesztin állam az Izrael által az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt területeket, a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet foglalná magában.

Palesztin tisztségviselők úgy fogalmaztak, nem hiszik, hogy Mahmúd Abbász elnök drasztikus lépésre szánná el magát jövő szeptember előtt, amelyet Barack Obama céldátumként tűzött ki az izraeli-palesztin megállapodások tető alá hozására, de hozzálátott már a lehetséges alternatívák kidolgozásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik