Nagyvilág

Kadhafi zsoldosai miatt készültségben Csád és Szudán

A legmagasabb fokozatú készültségbe helyezték a csádi és a szudáni hadsereget, mert Líbiából szudáni lázadók nagy csoportja halad át a két országon.

A szudáni kormány ellen küzdő Igazság és Egyenlőség Mozgalom fegyveresei (JEM) a múlt héten hagyták el Líbiát, ahol Moammer el-Kadhafi oldalán léptek fel a líbiai felkelők ellen. A mozgalom emberei nagyjából száz autóval és Líbiában beszerzett fegyverekkel keltek át a csádi határon Darfúr felé.

A szudáni külügyminisztérium már februárban azt állította, hogy “megerősített információk szerint” darfúri lázadók is részt vesznek a líbiai konfliktusban. A JEM vezetőjét, Halil Ibrahimot 2010-ben utasították ki Csádból, és akkor Líbiába távozott. A mozgalom a darfúri kormányellenes csoportok legerősebbike.

Algériában biztonsági kérdésekkel, főként az iszlamista szélsőségesekkel foglalkozó nemzetközi értekezlet kezdődött szerdán mintegy negyven állam képviselőinek a részvételével. A felszólalók a Szahel övezet helyzetét értékelik a líbiai fejlemények tükrében. A legfőbb új gondjuk, hogy “riasztó mennyiségben” forognak Líbiából származó fegyverek a térségben, s ezt a szélsőségesek ki tudják használni a saját céljaikra. Az Egyesült Államok haderőinek afrikai parancsnoksága (AFRICOM), illetve annak vezetője, Carter Ham tábornok segítséget ígért “azoknak, akiknek erre szükségük van”. Az értekezletre az új líbiai vezetés nem küldött megbízottat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik