Nagyvilág

Újabb megszorításokat jelentett be Spanyolország

Elemzők attól tartanak, hogy a romló növekedési kilátások, illetve a piaci zavarok még keresztbe tehetnek a madridi terveknek.

A spanyol kormány pénteken további 5 milliárd euró összegű megtakarítási csomagot hirdetett ki, miközben bejelentette, megfelezi az új ingatlanok értékesítésére vonatkozó forgalmi adó mértékét.

Az 5 milliárd eurós kiigazítás keretében 2,4 milliárd eurót takarít meg a madridi kormányzat a generikus gyógyszereken, illetve 2,5 milliárd eurós többletbevételre tesz szert a nagyobb vállalatokra érvényes adójogi változások révén.

A kormány szerint a lépéseknek köszönhetően Spanyolország könnyebben teljesítheti deficitcélját, miközben egyre nagyobb hatással vannak az ország hitelfelvevő képességére a tovagyűrűző euróövezeti adósságválság miatti befektetői félelmek.

Elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a romló növekedési kilátások, illetve a piaci zavarok még keresztbe tehetnek a madridi terveknek, és újabb lépésekre kényszerülhetnek, amennyiben meg kívánnak felelni a kijelölt deficitpályának. Marco Valli, az UniCredit szakértője azonban meggyőződésének adott hangot, hogy szükség esetében újabb korrekcióról dönt a spanyol kormány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik