Belföld

Autóval borulást tanulnak a magyar katonák

Az afganisztáni „borulási tréning” a magyar katonák által használt amerikai harcjárművek működtetéséhez szükséges.

Megkezdődött az Afganisztánban szolgálatot teljesítő tartományi újjáépítési csoport (PRT) állományának “borulási tréning” nevű felkészítése Mazari-Sarifban. A felkészülés a magyar katonák által Afganisztánban használt MRAP MaxxPro típusú harcjárművek biztonságos működtetéséhez szükséges.

A szimulátorban a kezelőszemélyzet részére bemutatják és érzékeltetik, mi történik akkor, ha a jármű valamilyen okból felborul. A katonákkal azt gyakoroltatják, hogy a borulás esetén mit kell tenni annak érdekében, hogy a járműből biztonságosan ki lehessen szállni – olvasható a kormany.hu honlapon megjelent közleményben.

A gyakorlat elősegíti és erősíti a katonákban a biztonságérzetet, hozzájárul a missziós feladatok biztonságos ellátásához Afganisztánban. Az amerikai fél egyértelmű statisztikai adatokkal támasztotta alá azt, hogy ez a tréning fontos a túlélési képesség elsajátításában – áll a közleményben.

A tréninget azután tartják, hogy májusban két magyar katona meghalt és négy megsérült, miután előzés közben felborult egy MRAP MaxxPro típusú, speciális aknavédelemmel ellátott gépjármű az afganisztáni Baglán tartományban. A vizsgálat magállapításaival beigazolódott, hogy a balesetet közvetlenül az egyik kerék durrdefektje okozta, de önmagában a defekt nem vezetett volna ilyen tragédiához, hiszen a harcjárművön lévő abroncsok defektbiztosak. A magyar vezérkari főnök később több szerencsétlen egybeesés következményének nevezte, hogy ilyen súlyos lett a baleset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik