Nagyvilág

Egyre rosszabb Törökország és Izrael viszonya

Törökország teljes egészében felfüggeszti kereskedelmi és katonai kapcsolatait Izraellel.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő kedden újságírók előtt jelentette be, hogy „teljes egészében felfüggesztjük kereskedelmi és katonai kapcsolatainkat, beleértve a hadiipari együttműködést is” – közölte az Anatólia hírügynökség.

Erdogan emellett további intézkedések bevezetéséről is szót ejtett. Burkoltan kilátásba helyezte, hogy a török haditengerészet fokozza járőröző tevékenységét a Földközi-tenger keleti medencéjében. “Hajóink egyre gyakrabban lesznek láthatóak azokon a vizeken” – mondta.

Ezt azután teszi Ankara, miután a zsidó állam nem hajlandó bocsánatot kérni egy török hajót ért tavalyi kommandós akciójáért. A Gázába tartó segélyszállító flottilla vezérhajója elleni támadásban nyolc török és egy török származású amerikai állampolgár vesztette életét.

Törökország már előző hét pénteken Izrael-ellenes szankciókat jelentett be: kiutasította Izrael ankarai nagykövetét, felfüggesztette a kétoldalú katonai szerződéseket, és kilátásba helyezte, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság elé viszi a Gázai övezet körüli blokád kérdését, megkérdőjelezve annak jogszerűségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik