Nagyvilág

Egy anya és babája halt meg a texasi futótűzben

Egy vihar táplálja a lángokat, amely elérte a család lakókocsiját. Több ezer embert menekítettek ki a térségből.

Életét vesztette egy anya és másfél éves gyereke, amikor a gyorsan terjedő tűzvész lángba borította az otthonukként szolgáló lakókocsit a texasi Gladewater közelében – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Texasból hétfőn több mint 20 futótűzről érkeztek jelentések. A lángok Austin közelében eddig mintegy 300 otthont és 5700 hektárnyi növényzetet pusztítottak el. A környékről 5000 embert menekítettek ki. A tűzvészt a térségbe érkezett Lee trópusi vihar szítja. A katasztrófa miatt le kellett zárni az állam 71-es és 21-es főútját.

Texasban tavaly november óta példátlan nagyságú, 1,4 millió hektárnyi terület vált lángok martalékává.

A Lee miatt hétfőn a nemzeti meteorológiai szolgálat tornádóriadót hirdetett az áradó Mississippi völgyében. Az előrejelzések szerint a hétfői “munka napja” ünneppel is megtoldott, hosszú hétvége folyamán számos helyen 50 centiméternyi eső eshet, ezért a Mexikói-öböl part menti államaiban, valamint Kentuckyban és Tennesseeben súlyos árvíz várható.

Louisiana állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett. A mostani vihar a New Orleanst övező gát- és csatornarendszer legnagyobb erőpróbája azóta, hogy a Gustav hurrikán 2008-ban – három évvel a halálos Katrina után – kis híján átszakította azt. A hétvégén a védelmi rendszer mind a 24 szivattyúját teljes kapacitással üzemeltették.

A Miamiban székelő Nemzeti Hurrikán Központ szerint a Lee, egy héttel az Irén hurrikán átvonulása után, északkeleti irányba fordul. Hétfőn az Atlanti-óceán felett kavargó Katia ismét hurrikánná erősödött – ezúttal immár kettes erősségűvé – ám kevéssé valószínű, hogy ez a viharrendszer is elérné az amerikai szárazföldet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik