Nagyvilág

Dollármilliárdokat söpört el az Irén

Még folyik a károk összesítése, de úgy tűnik, a hurrikán 6 és 12 milliárd dollár közötti pusztítást okozott.

Elérheti, sőt, meghaladhatja a 12 milliárd dollárt a trópusi viharrá szelidült Irén hurrikán okozta kár – közölte kedden gazdasági szakértőkre hivatkozva a The Wall Street Journal. Az elsődleges számítások szerint a károk értéke a 6 és a 12 milliárd dollár közötti tartományban lehet, ám végleges adatokat csak a vihar által legjobban sújtott államok adatainak, valamint a szezonvégi idegenforgalmi veszteségek összesítése alapján lehet kikalkulálni. Amennyiben a kárérték meghaladja a 10 milliárd dollárt, az Irén felkerülhet az elmúlt két évtized anyagi értelemben legpusztítóbb viharainak 10-es toplistájára.

A lajstromot a 2005-ben Louisianában és Mississippiben tomboló Katrina vezeti, 105,8 milliárd dollárnyi okozott kárral. A második helyen az 1992-es Andrew áll 45,6 milliárd dollárral, a harmadikon pedig a 2008-as Ike 45,6 milliárddal.

Az Egyesült Államoknak az Irén előtt idén 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az időjárási szélsőségek.

A kedd reggeli adatok szerint az Irén halálos áldozatainak száma 46 főre emelkedett, ebből öten Haitin és a Dominikai Köztársaságban, a többiek az Egyesült Államok területén vesztették életüket. Ezzel a The Wall Street Journal szerint az Irén bekerült az amerikai történelem 30 leggyilkosabb tornádója közé.

Miközben Vermont, New Jersey és New York állam északi részének több kisebb települése kedden is a külvilágtól elvágva és víz alatt állt, a keleti part több turisztikai központjában újraindult az élet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik