Nagyvilág

Ezreket sodort komoly veszélybe a WikiLeaks

Rátámadtak korábbi médiapartnerei a WikiLeaksre, miután kihúzások nélkül közzétette az összes amerikai diplomáciai táviratot.

A WikiLeaks nyilvánosságra hozta az összes nála lévő, több mint 250 ezer amerikai diplomáciai táviratot. Az iratokat teljesen szerkesztetlenül tették közzé, veszélybe sodorva ezzel több ezer aktivistát, informátort és kiszivárogatót, akik ezzel zaklatásoknak és letartóztatásoknak lehetnek kitéve, és akár az életük is veszélybe kerülhet – közölte a Guardian.

A lépést erősen elítélte a WikiLeaks négy korábbi médiapartnere, amelyek korábban a kiszivárogtató oldallal együttműködve dolgozták fel az amerikai diplomáciai táviratokat. A brit The Guardian, az amerikai The New York Times, a spanyol El Pais és a német Der Spiegel közös nyilatkozatban kijelentette: nem tudják védelmükbe venni az összes adat “szükségtelen” közzétételét. Mint írják, a döntést egyedül Julian Assange hozta.

A WikiLeaks alapítóját diplomaták, emberi jogi szervezetek és médiacégek is megpróbálták lebeszélni arról, hogy a források védelme nélkül tegye közzé a kényes iratokat. A sajtószabadságért küzdő Riporterek Határok Nélkül szintén elítélte a lépést, és megvonta támogatását az oldaltól.

A most nyilvánosságra hozott archívumban több mint ezer olyan távirat van, amelyek különböző aktivistákat azonosítanak. Elérhetővé vált több ezer olyan irat is, amelyeket „szigorúan védett” címkével láttak el. Ez azt jelenti, hogy azokban olyan informátorokat azonosítanak, akik veszélybe kerülhetnek, ha kiderül a tevékenységük. Ezenkívül egyes iratokban utalnak érzékeny kormányzati intézmények helyére, kormányuk által üldözött emberekre, valamint szexuális támadások áldozataira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik