Belföld

Rendőrök a magyar WikiLeaks-nél

Az Átlátszó.hu már működésének első hetében közölt olyan információkat, amik miatt a BRFK beidézte a blog főszerkesztőjét.

A Julian Assange nevével fémjelzett kormányzati dokumentumokat kiszivárogtató nemzetközi WikiLeaks példájára július elsején létrejött a magyar atlatszo.hu. Az oldal így mutatkozik be: “Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva kívánja elősegíteni a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben.”

Az Átlátszó egyik legelső “szivárogtatása” az egyik pénzügyi tanácsadó cégcsoporthoz köthető. A blog úgy tudja, még 2010-ben ismeretlen hackerek feltörték a Brókernet Csoport egyik szerverét, a letöltött fájlokat pedig több médiavállalathoz is eljuttatták. Az Átlátszó szerint az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik.

A forrásaik anonimitását garantáló blog főszerkesztője Bodoky Tamás, akit az oldal indulása után egy héttel már be is idézett a rendőrség. Az oknyomozó újságírót csütörtök délután előzetes bejelentés nélkül felkereste a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya a már említett brókernetes hír miatt. A blog leszögezi: a hatóság ugyan megkérdőjelezheti információforrásaik anonimitására vonatkozó gyakorlatukat, ők azonban nem fogják kiadni, hogy kitől származnak a híreik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik