Nagyvilág

A skótok már nem pénzelik Európa utolsó diktátorát

A Skót Nemzeti Bank nem finanszírozza többé a fehérorosz kormányt, miután emberi jogi szervezetek tiltakoztak „Európa utolsó diktátorának” támogatása ellen.

Csaknem 800 millió dollárnyi fehérorosz államkötvény felvásárlásában vett részt januárban a Skót Nemzeti Bank (RBS), egy hónappal az után, hogy a fehérorosz rendõrség szétverte az Alekszander Lukasenko választási gyõzelme ellen tüntetõket. A fõképp a skót állam tulajdonában lévõ banknak nem ez volt az elsõ ilyen tranzakciója: tavaly csaknem kétmilliárd dollár értékben jegyzett fehérorosz állampapírokat.

A Szabad Belaruszt Most és az Indexre a Cenzúrával fehérorosz civil szervezetek szerint az RBS – több európai bankkal együtt – ezzel enyhítette a diktatórikus rezsim finanszírozási gondjait – írja a BBC.

A tavaly decemberi választások után Alekszander Lukasenko erõszakosan számolt le a gyõzelme ellen tüntetõkkel. Több tízezres tömeg próbálta megostromolni az elnöki palotát, de a rohamrendõrök visszaverték õket. Az ellenzéki vezetõket, volt elnökjelölteket több évi börtönre ítélték, lapjaikat pedig betiltották, és még az internetet is cenzúra alá fogták.

Az Európai Unió befagyasztotta Lukasenko elnök vagyonát, és utazási korlátozásokat vezetett be az államfõ és több munkatársa ellen a romló emberi jogi helyzet miatt. A fegyverexportot is megtiltották, hogy az elnök ne használhasson külföldi fegyvereket az ellenzék elnyomásához.

A gazdasági válsággal küzdõ Fehéroroszország tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal, de az IMF csak akkor adna hitelt, ha a kormány megreformálja a gazdaságot.

A skót bank megígérte, hogy többet nem nyújt pénzügyi segítséget Fehéroroszországnak. “Tekintettel az EU-szankciókra és a romló politikai helyzetre, az RBS szüneteltet mindenfajta pénzgyûjtést Fehéroroszországnak, amíg a helyzet meg nem változik” – közölte a bank vezetése.

A civil szervezetek elégedetten fogadták a bank döntését. Szerintük ezzel világos jelét adták annak, hogy nem fektetnek be olyan rendszerben, amely megsérti az alapvetõ emberi jogokat.

Az RBS-t korábban többször bírálták amiatt is, hogy amerikai fegyvergyártó vállalatokba fekteti a pénzét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik