Nagyvilág

Ismét bíróság elé állítják Carlost a Sakált

A hírhedtté vált terrorista ezúttal négy franciaországi, robbantásos merénylettel kapcsolatban ül a vádlottak padjára.

November 7-én áll ismét bíróság elé a hetvenes évek nemzetközi terrorizmusában Carlos és Sakál néven is hírhedtté vált venezuelai bűnöző, ezúttal négy franciaországi, robbantásos merénylettel kapcsolatban – közölték kedden párizsi igazságszolgáltatási források.

A pert eredetileg november 2-án kezdték volna. Egy különleges bíróságon folytatják le, amely a terrorizmusra specializálódott. Az eredeti nevén Ilitch Ramírez Sancheznek hívott férfi a Párizs térségében lévő Poissyban tölti életfogytiglani börtönbüntetését, melyet 1997-ben szabtak ki rá két rendőr és egy informátor meggyilkolásáért.

Most azzal vádolják, hogy köze volt a Párizs-Toulouse vasútvonalon, illetve az al-Vatan című arab napilap párizsi irodája előtt 1982-ben végrehajtott pokolgépes merényletekhez. A gyanú szerint szerepe volt két másik támadásban is 1983. december 31-én: az egyiket a marseille-i Saint-Charles pályaudvar, a másikat egy szuper expressz (TGV) ellen követték el. A szóban forgó merényletekben összesen 11 ember halt meg, és több mint százan megsebesültek.

Bíróság elé állítják csoportjának három tagját is. Ramírezt a francia titkosszolgálat fogta el 1994-ben a szudáni fővárosban, Kartúmban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik