Nagyvilág

Bugár Béla megszüntetné az állampolgársági törvényt

A szlovákiai, kormánypárti magyar politikus bírált a a Fidesz-kormány poltikáját a szlovák hírügynökségnek adott interjújában.

Bugár Béla, a szlovákiai kormánykoalíciós Híd párt elnöke úgy véli: Pozsony és Budapest kapcsolatainak legnagyobb problémája az, hogy a felek teljesen eltérően látják a nemzeti kisebbségek jogainak kérdését.

“A Magyar Köztársaságnak teljesen más elképzelései vannak a kisebbségi jogokról, mint a Szlovák Köztársaságnak. A feszültség néha ebből is adódik. Látni kell azt is, hogy Magyarországnak nagy gazdasági problémái vannak, és néhány esetben talán gyakrabban használja az ilyen témákat, mint szükséges lenne” – jelentette ki Bugár a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség által vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban.

A politikus szerint a kapcsolatokban vannak olyan, a nyilvánosság számára nagyon érzékeny kérdések, amelyek mesterségesen lettek kialakítva. Bugár ilyennek tartja a határon túli magyarok választójogát. Emlékeztetett egy közelmúltban készült felmérésre, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak Magyarország polgárai a határon túli magyarok választójogához. “A politikai pártok többsége elutasítja ezt. A Fidesz választóinak 60 százaléka elutasítja a választójog megadásának lehetőségét azoknak, akik nem élnek Magyarországon. Ez teljesen normális” – szögezte le a Híd elnöke.Ugyanakkor úgy véli, nem volt szerencsés az a szlovák javaslat, amelynek célja a kettős állampolgárság kérdésének a megoldása lenne.

A fennálló problémák ellenére Bugár úgy látja, hogy ma a szlovák-magyar kapcsolatok jobbak, mint a múltban voltak. Jónak tartja, hogy Budapest néhány nem éppen szerencsés lépésére a szlovák kormány nem reagált hisztérikusan. “Ha ki kell mondanunk, hogy valami nem tetszik nekünk, akkor tudunk olyan utat választani, amely megfelel a diplomáciai szokásoknak” – fejtette ki a Híd elnöke. A Robert Fico vezette volt balközép kormány lépését a kettős állampolgárság ügyében hisztérikusnak minősítette. “Gyorsan lépni akartak, hogy megmutassák Magyarországnak. De mit mutattak meg nekik? Semmit, csupán saját polgárainkat fosztjuk meg állampolgárságuktól” – vélekedett Bugár.

Hozzátette: pártja jelenleg nem dolgozik egy olyan saját tervezeten, amely megoldhatná a kettős állampolgárság kérdését. “Mi ezt megpróbáltuk. Teljesen felesleges valami újat kitalálni, hiszen egyébként sincs túl sok lehetőség”  – húzta alá. Szerinte az lenne a legjobb, ha az állampolgársági törvényt megszüntetnék.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik