Nagyvilág

Gyilkolásba kezdett Irén hurrikán

Már több áldozata is van Irén hurrikánnak. Hatalmas feszültség és készülődés Amerika keleti partján, ahol százezrek áram nélkül..

Heves esőzéssel és hatalmas hullámveréssel csapott le az Irén hurrikán szombaton Észak-Karolinára, megkezdve észak felé tartó, katasztrófával fenyegető útját az Egyesült Államok keleti partvidékén.

Helyi idő szerint szombat késődélutánig legalább négy áldozatot követelt a természeti katasztrófa – jelentették amerikai hírforrások a Twitter közösségi oldalon: mind a négy eset Észak-Karolinában történt. Két férfi életét is fák kidőlése oltotta ki, egy harmadik szívinfarktust kapott.

A CBS News már arról is beszámolt, hogy egy 11 éves kisfiú is halálos balesetet szenvedett akkor, amikor családjának házát semmisítette meg egy ugyancsak elszabadult fa.

A szélvihar déli irányból, a Bahamák felől érte el a keleti partvidék középső részét, és további útjába olyan metropolisok esnek, mint Washington, New York, majd Boston. A több mint 65 millió lakosú térséget áradások, heves viharok, áramkimaradás, több mint tízmilliárdos anyagi károk fenyegetik. Több mint két millió embert telepíthetnek ki.

A hurrikán miatt eddig mintegy 650 ezren maradtak áram nélkül Észak-Karolinában és Virginiában, 12 ezer előfizetővel pedig megszakadt a vonalas telefon-összeköttetés. New York áramszolgáltató vállalata, a Conedison szombaton közölte, hogy a hurrikán következtében Manhattan ellátása akár két-három napra is megszakadhat. A metropoliszt vasárnap éri el a 800 kilométeres szélességen északra vonuló hurrikán.

Barack Obama amerikai elnök, aki az Irén miatt megszakította nyári szabadságát, szombaton felkereste a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) központját, ahol megelégedéssel nyugtázta az a hurrikán elleni védekezéssel kapcsolatban foganatosított intézkedéseket. 2005-ben, amikor a Katrina hurrikán elárasztotta New Orleanst, az amerikai kormány bírálatok kereszttüzébe került az elégtelen felkészülés miatt.

Összesen hat, part menti államban (Delaware, Maryland, Virginia, New Jersey, New York, Észak-Karolina) rendeltek el rendkívüli állapotot. A térségben több mint kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok, hogy átmenetileg hagyják el otthonaikat.

New Yorkba vasárnapra várják az Irént. A metropolis alacsonyabban fekvő városrészeiben, így Manhattanben és Long Islanden, több mint 370 ezer embert érint a kötelező kitelepítés, köztük hétezer kórházi pácienst és idősotthonok lakóit – jelentette be Michael Bloomberg polgármester. Bloomberg szerint Manhattan déli részében várhatóan megszakad majd az áramszolgáltatás és az utcák víz alá kerülnek majd az Irén vasárnapi elhaladásakor.

Elrendelték a New York-i tömegközlekedés déltől való leállítását is. Természeti katasztrófa veszélte miatt még sosem kellett ilyen intézkedéshez folyamodni. Szombaton magyar idő szerint este hat órától lezárták mind az öt New York-i és New York környéki repülőteret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik