Nagyvilág

Kiürítik New York egy részét

A város polgármestere a közeledő hurrikán miatt rendelt el részleges evakuálást. Az intézkedés mintegy 250 ezer embert érint.

New York polgármestere elrendelte pénteken a város alacsonyan fekvő területeinek kötelező kiürítését, mielőtt az Irén nevű hurrikán eléri a környéket. Már pénteken megnyitják a menedékhelyeket, és szombat délután öt órára be kell fejezni a kiürítést. A veszélyeztetett kórházakból már pénteken megkezdődött a betegek elszállítása.

“Ilyen rendelkezést még sohasem adtunk ki, és most sem tennénk, ha nem gondolnánk, hogy ez a vihar nagyon veszélyes lehet” – mondta sajtótájékoztatóján Michael Bloomberg polgármester.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a tömegközlekedés leállítását jelentette be pénteken a közelgő szélvész miatt. New York városában ez szombat déltől lép hatályba, akkor indulnak az utolsó metrók és autóbuszok. A metrót az a veszély fenyegeti, hogy a ciklont kísérő esőzések elöntik az alagutakat. Leállnak a vonatok New Yerseyben is. Philadelphia vasárnapra készül hasonló intézkedéssel. Ha a szél túl erős marad, a nagyobb hidakat is lezárják a forgalom elől.

Barack Obama elnök a hurrikánt potenciálisan nagyon veszélyesnek minősítette, és kérte honfitársait, hogy vegyék komolyan a helyzetet. Az elnök a vihar miatt megszakítja szabadságát, amelyet egy, a vihar útjába eső tengeri üdülőhelyen tölt.

A legfrissebb jelentés szerint az Irene egy kicsit vesztett az erejéből, most a forgószél sebessége mintegy 160 kilométer óránként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik