Nagyvilág

Algériába menekült pénteken Kadhafi?

Hat páncélozott Mercedesből álló gépkocsikonvoj kelt át a határon Líbiából Algériába - jelentette szombaton a líbiai felkelőkre hivatkozva a MENA egyiptomi hírügynökség.

Az értesülést – amely azt sejteti, hogy Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető és fiai elmenekültek Líbiából – egyelőre nem erősítették meg független forrásból. “Feltételezzük, hogy az autókban magas rangú líbiai tisztségviselők ültek, lehet, hogy Kadhafi és fiai” – idézte az egyiptomi hírügynökség a líbiai felkelők egy neve elhallgatását kérő képviselőjét. Az illető a felkelők katonai tanácsának tagja a Líbiai nyugati részén, Tripolitól 550 kilométerre délnyugatra, az algériai, líbiai és tunéziai határ találkozásánál fekvő Gadámesz városban.

A beszámoló szerint a konvoj péntek délelőtt kelt át a határon az oázisnál egy olyan sivatagi nomád katonai alakulat parancsnokának a kíséretében, amely Kadhafi irányítása alatt állt.

A Líbiát majdnem 42 éven át irányító ezredest azóta nem találják, hogy a felkelők hat napja bevonultak Tripoliba, és elfoglalták a város nagy részét.

Algéria – amely egyszer sem követelte nyilvánosan, hogy Kadhafi távozzon a hatalomból – a héten közölte: nem ismeri el a líbiai felkelők vezető testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) a szomszédos ország legitim képviselőjének, amíg az új vezetés határozottan nem kötelezi el magát amellett, hogy felveszi a harcot az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal Észak-Afrikában. Egy algériai illetékes megjegyezte, már láttak a tv-ben nyilatkozni az ÁNT nevében egy olyan radikális iszlamistát, akit Algéria adott ki korábban Líbiának.

Malajzia elismerte az Átmeneti Nemzeti Tanácsot

Malajzia elismerte Líbia hivatalos képviselőjének a felkelők politikai vezető testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot – közölte péntek este a délkelet-ázsiai ország külügyminisztere.

“Bízunk benne, hogy az ÁNT a (líbiai) nemzeti egység, a megbékélés és az újjáépítés felé kormányozza majd az ideiglenes közigazgatást, amely elhozza majd a tartós békét és a stabilitást Líbiának és az ország népének” – áll a 30 milliós, 60 százalékban muzulmánok lakta ázsiai ország külügyminiszterének közleményében.

Eddig nagyjából 30 ország – köztük az Egyesült Államok, Németország és Törökország -, két napja pedig az Arab Liga is hivatalosan elismerte Líbia legitim képviselőjének a líbiai felkelők politikai szervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik