Nagyvilág

A fukusimaiakat először engedték az erőmű közelébe

A márciusi japán atombaleset óta először láthatták otthonaikat az erőmű három kilométeres körzetéből kitelepített lakók.

A japán hatóságok nagyjából 150 helyinek engedélyezték, hogy sugárzástól védő öltözetben felkeresse otthonát. A kitelepített embereket szervezetten, buszokkal vitték be a lezárt területre, és öt órájuk volt arra, hogy összeszedjék legszükségesebb holmijukat, esetleg felkeressék rokonaik sírját.

A japán hatóságok húsz kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki a március 11-i földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima 1. atomerőmű körül. Május óta a hatóságok többször engedélyezték az övezetből kitelepített lakosoknak, hogy szervezetten felkeressék otthonaikat, de a három kilométeres sávba eddig még senki se tehette be a lábát. Pénz- vagy akár börtönbüntetéssel sújtható az, aki dacolva a hatósági tilalommal ezt mégis megteszi.

A japán kormány jövő januárban dönt arról, hogy feloldja-e a húsz kilométeres sávra vonatkozó tilalmat. Addig teljesen megszüntetnék az atomerőműből a radioaktív szivárgást, és sugármentesítenék a körzetet. Az övezet egyes területein azonban oly magas a radioaktivitás, hogy oda még sokáig, megtörténhet, hogy évtizedekig senki se léphet be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik