Nagyvilág

A japán miniszterelnök bejelentette lemondását

Kan Naoto japán miniszterelnök bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, ami egyben azt jelenti, hogy távozik a kormány éléről is.

Kan döntése nem váratlan, a japán sajtó régóta biztosra vette lemondását, és csak az időpont tekintetében voltak kételyek. A 64 éves politikust – aki tavaly június óta vezeti a kabinetet – kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot egyszerre sújtó három csapás, a földrengés, a szökőár és az atomkatasztrófa következményeivel.

Kan azután jelentette be lemondását, hogy a japán parlament elfogadta a fukusimai atomkatasztrófa utáni újjáépítés költségeit fedező kormánykötvények kibocsátását, valamint a megújuló energiák fokozottabb használatáról szóló javaslatot. A miniszterelnök e két törvény elfogadásától tette függővé lemondását és attól, hogy módosítják a költségvetést, hogy finanszírozni tudják a kárelhárítást a fukusimai katasztrófa után. Ezt a parlament még júliusban megszavazta.

Kan Naoto népszerűsége az utóbbi hónapokban 20 százalék alá csökkent. Az elmúlt öt évben hat kormányfő váltotta egymást Japánban.

Kan pártja, a Japán Demokrata Párt (PDJ) jövő hétfőn választja meg új vezetőjét, aki a miniszterelnöki szék várományosa lesz. A miniszterelnöki szék egyik legesélyesebb várományosa a népszerű Maehara Szeidzsi volt külügyminiszter. A tv-kamerák előtti fesztelensége miatt gyakran “japán Tony Blairként” emlegetett 49 éves politikust balközép pártjában a konzervatív szárny hangadójának tekintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik