Nagyvilág

Papírkatedrálisa lesz Christchurch-nek

Papírból épít ideiglenes katedrálist a földrengés sújtotta Christchurchnek egy japán építész.

A 26 méter magas építményt Sigeru Ban japán építész készíti az új-zélandi város vezetésének megbízásából. Az ideiglenes templomra azért van szükség, mert a város eredeti katedrálisát súlyosan megrongálta a február 22-i földrengés, és a júniusi tovább rombolta, a templom harangtornya teljesen ledőlt.

A tokiói Sigeru messze földön híres meglepően erős papírépületeiről, ráadásul papírtemplom-referenciája is van: az 1995-ös kobei földrengés után épített egyet Japánban. Alapanyaga időjárás- és tűzálló, a váz erős hengerekből, papírcsövekből áll. A christchurchi ideiglenes katedrális vázszerkezete 86 – helyben gyártott – csőből áll majd, amelyek egyenként féltonnásak. A festett üvegablakú épület alapjaként hajókonténerek szolgálnak.

A templom alig lesz alacsonyabb és kisebb az eredetinél, hétszázan férnek el benne. Költsége 600 millió forint lesz, az építész ingyen dolgozik. Az átadási határidő a földrengés évfordulója, azaz 2012. február 22. Sigeru tíz év garanciát ad a papírkatedrálisra. A kérdés már csak az, hol legyen, a megfelelő helyet ugyanis még keresik a város központjában.

Christchurch hosszabb távon újjáépíti eredeti főtemplomát és ugyanolyanra, mint amilyen volt – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik