Nagyvilág

Évtizedek ót nem látott havazás Új-Zélandon

Nyolcvan év óta először esett hó Új-Zéland legnagyobb városára, ahogy egy Antarktisz felől érkező hidegfront érte el az országot.

A meteorológia szerint egy emberöltőnyi idő alatt egyszer figyelhető meg olyan időjárás, amilyet a déli sarkkör felől érkező hidegfront idézett most elő Új-Zélandon. A hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó miatt lényegében megállt az élet a fővárosban, Wellingtonban, ahol a hetvenes évek óta láttak ennyi havat. Több utat és autópályát is le kellett zárni, köztük a Wellingtont Aucklanddel összekötő autópályát.

A havazás az ország északi részén található Aucklandet sem kímélte. A legnagyobb új-zélandi városban az 1930-as évek óta először esett hó, bár annak kicsi az esélye, hogy meg is fog maradni.

A Déli-szigeten sem jobb a helyzet; az utak járhatatlanok, a havazás miatt lezárták a repülőteret Christchurchben, Queenstownban és Dunedinben. A hatóságok fölszólították az embereket, hogy ha tehetik, maradjanak otthon. Az ország több részén is szünetel az áramszolgáltatás, és több mint tízezer fogyasztó maradt elektromosság nélkül.

Az előrejelzés szerint egészen a hét végéig további erős havazás várható Új-Zélandon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik