Nagyvilág

2,5 milliárd dollárt kapnak a líbiai felkelők

Az összeget augusztus végéig juttatják el a Líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak - mondta el Isztambulban a felkelők képviselője.

Megállapodás született a befagyasztott líbiai pénzeszközök felszabadításának meggyorsításáról, amelynek keretében a külföldi államok mintegy 2,5 milliárd dollárt folyósítanak a Líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) – mondta csütörtökön Isztambulban Fathi Baja, a líbiai felkelők képviselője.

A Líbia jövőjével foglalkozó isztambuli tanácskozáson a felkelők politikai szervének képviseletében jelen lévő Baja elmondta, hogy az összeget augusztus végéig juttatják el az ÁNT-nek.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter korábban ugyanitt kijelentette, hogy az ENSZ-nek sürgősen intézkednie kell a befagyasztott líbiai pénzeszközök felszabadításáról. A politikus azt mondta, hogy a NATO-nak mindaddig folytatnia kell líbiai műveleteit, amíg az ország tökéletesen biztonságos nem lesz.

“Sürgős lépéseket kell tennünk az Egyesült Nemzetek Szervezetében az Átmeneti Nemzeti Tanács igényeinek kielégítése érdekében. Különösen Líbia befagyasztott javaival kapcsolatban van szükség intézkedésre” – jelentette ki Davutoglu.

A líbiai felkelők egyik vezetője egy szerdai, arab és nyugati szövetségesekkel folytatott megbeszélés után azt mondta, hogy a felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács a befagyasztott javakból 5 milliárd dollár felszabadítását fogja kérni, hogy legyen pénze a líbiaiak legalapvetőbb szükségleteinek kielégítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik