Nagyvilág

Líbia: már az állami tévé is a felkelőké

A líbiai felkelők kezére került hétfőn Tripoliban az állami televízió székháza - közölték a tévé munkatársai.

A lázadók akcióját megelőzően megszakította adását a Moammer el-Kadhafi vezette rezsim szócsövének számító közszolgálati televízió. Sajtóértesülések szerint nem sokkal később a líbiai vezető szülővárosából, Szirtből folytatta a műsorszórást.

Közben a líbiai diktátor egykori kebelbarátja, Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy hétfőn kiadott közleményben leszögezte: Olaszország a felkelők “oldalán van”, akiket a rezsim elleni küzdelemben már nem sok választ el a sikertől. Az olasz miniszterelnök szerint Kadhafinak fel kell adnia a “hasztalan harcot”, és ezáltal meg kell kímélnie népét a további szenvedésektől.

Fegyvereik letételére szólította fel a líbiai vezetőhöz hű erőket hétfői közleményében Nicolas Sarkozy francia elnök, egyúttal további támogatásáról biztosítva a felkelőket. A francia vezető keményen elítélte Kadhafi “felelőtlen és elkeseredett” felszólításait a harcok folytatására. Az elnök szerint a líbiai katonai fejlemények és az átállások növekvő száma azt bizonyítja, hogy Kadhafinak és rezsimjének befellegzett.

Gyors és demokratikus hatalomváltást sürgetett Líbiában, és Moamer Kadhafit uralmának azonnali és teljes feladására szólította fel a német kormány. A hétfői hivatalos nyilatkozat előtt Angela Merkel kancellár egy televíziós interjúban Németország támogatásáról biztosította a líbiai népet. A kancellár elengedhetetlennek nevezte Kadhafi azonnali távozását, utalva arra, hogy a vérontás csakis így kerülhető el. Nyilatkozatában a német kormány mindezt megerősítette, hangsúlyozva, hogy Kadhafi elvesztette minden legitimitását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik